V úterý 3. prosince 2019 proběhl workshop v Toulcově dvoře, na kterém si účastnici mohli vyzkoušet vyrobit vlastní domácí kosmetiku z přírodních surovin a bez zbytečné přidané chemie.
Lektorky Halina Holá a Markéta Hrnčálová nejdříve představily, proč je důležité se chemii ve výrobcích vyhýbat. Jedním z důvodů je, že velké množství kosmetických výrobků obsahuje látky na bázi ropy. Což není příliš vhodné z hlediska udržitelnosti, ale ani vzhledem ke zdraví. Dalším aspektem je nadměrné používání obalů u kosmetických výrobků. Pokud si kosmetiku připravujeme sami doma, máme pod kontrolou nejen složení výrobku, ale také můžeme obaly používat opakovaně, a nevytvářet další zbytečné odpady.
Po krátkém úvodu došlo i na samotnou výrobu. S lektorkou Halinou Holou se vyráběla kostivalová mast, která je dobrá na léčení ztuhlých svalů a kloubů. Domácí masti se vyrábějí ze dvou základních složek – oleje a včelího vosku. K těmto základním surovinám můžete podle libosti přidávat různé sušené bylinky, výluhy a esenciální oleje.
Na různé typy mastí se hodí různé oleje, ale jedním z nejdostupnějších a nejčastěji používaných je panenský olivový olej. Ten je potřeba zahřát ve vodní lázni. V této fázi můžete přidat do rozehřátého oleje např. různé sušené bylinky, nebo jako my výluh z kostivalového kořene. Pokud do oleje přidáváte bylinky, přeceďte (po jejich vylouhování) olej přes jemné sítko nebo plátýnko tak, aby v něm nezůstaly žádné bylinky.
Po zahřátí nechte v oleji rozpustit včelí vosk. Poté, co je vosk pořádně rozpuštěný, jej dobře s olejem promíchejte s nechte jej chvilku vychladnout. V této fázi můžete do masti přidat různé esenciální oleje, aby byla mast provoněná. Dokud je směs ještě tekutá, přelijte ji do nádobky, kde následně ztuhne.
Po výrobě masti si mohli účastníci workshopu vyzkoušet vyrobit domácí raw tyčinky, které jsou jednak zdravé, ale také vyjdou lépe ohledně produkce odpadů, a neposlední řadě se vyplatí i cenově. Základem tyčinek je datlová pasta a ovesné vločky. Do tohoto základu je možné přidat různé oříšky a sušené ovoce. Všechny suroviny se promíchají do hmoty, ze které pak vytvoří jednotlivé tyčinky. Tyčinky je dobré zabalit do pečícího papíru. V něm zůstanou nejen dobře uchované, ale pečící papír je dobrý je dobrý z hlediska předcházení vzniku odpadů, protože možné jej kompostovat.
Na závěr nám lektorky představily různé ukázky domácích výrobků a bezodpadových vychytávek do domácnosti – úklidových i dárkových. Mezi ně patřily např. ubrousky na svačiny z povoskované látky, háčkované odličovací tampóny, bezodpadová kosmetika, jako např. tuhé šampony, znovupoužitelné lahve ad.
Akce proběhla v rámci projektu Bez odpadu = bez dopadu podpořeného grantem od Hlavního města Prahy.