11.12. jsme se sešli v městské knihovně v Praze na Petřinách, abychom se dozvěděli, co dělat se zbytky v kuchyni, ale hlavně – jak je nevytvářet!
Expertka na neplýtvání potravinami Veronika Mejkalová ze Zachraň jídlo nás provedla celou dílnou přípravy pesta z mrkvové natě. Kdo by si pomyslel, že se dá chutně využít? Přitom jsme shlédli zajímavou prezentaci, dozvěděli se několik šokujících informací a plno užitečných tipů.
Plýtvání potravinami je velké téma, OSN odhaduje, že se každoročně až 1/3 vyprodukovaných potravin vyhodí nebo znehodnotí. Z toho 53% potravin vyhodí domácnosti. V ČR za rok vyhodí jeden občan v průměru 91 kg potravin.
Jak to nejlépe změnit? Svůj nákup si naplánujte, nenakupujte ve velkém a potraviny správně skladujte.
Celé setkání bylo vánočně laděné, takže jsme si každý odnesli kromě skleničky lahodného pesta i několik receptů na jedlé vánoční dárky.
Projekt byl realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.