Jak neplýtvat potravinami?

Ve středu 27. listopadu proběhl v Café AdAstra seminář o šetrném nakládání s potravinami a jídlem. Večerem účastníky provedl David Hájek z iniciativy Zachraň jídlo.

Plýtvání potravinami a jídlem je v současné západní společnosti bohužel rozšířený fenomén. Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí. S jídlem však vyhazujeme také peníze, stále vzácnější vodu, lidskou práci a pohonné hmoty potřebné na dopravu.

K plýtvání potravinami dochází v celém řetězci – jak v zemědělství, tak ve výrobě, při distribuci a prodeji, a v neposlední řadě i v pohostinství a v domácnostech.

Po úvodním představení problematiky lektor David Hájek posluchačům doporučil několik tipů, jak snížit plýtvání potravinami v domácnostech.

Jedním z důležitých kroků je plánovat nákupy potravin, a dbát na to, aby se všechny včas spotřebovaly. Dobré je psát si nákupní seznamy, a pak se jich doopravdy držet, a nekupovat jídlo zbytečně navíc, i když nás prodejci lákají na slevy. Dalším krokem je dodržovat zásady správného skladování potravin. To znamená správně rozlišovat, které potraviny patří do ledničky, a které ne. Některé potraviny, jako např. pečivo, je možné nechat zamrazit. Dobrým doporučením při zmrazování větších kusů potravin (např. chleba, maso aj.) je rozdělit je před zmražením na části. Maso můžeme rozdělit na menší porce, které pak jednu po druhé rozmrazíme podle potřeby. Chléb můžeme taky rozkrájet na jednotlivé krajíce a ty nechat vedle sebe zmražené v krabičce. Při zmrazování potravin nesmíme zapomenout na přidání popisku s datem, kdy jsme jídlo nechali zmrazit.

2149287_643712_Praha_logoAkce  proběhla v rámci projektu Bez odpadu = bez dopadu podpořeného  grantem od Hlavního města Prahy.